Vi lanserer offisielt 1. oktober! Vi kommer med mer info snart

Ikke forbli upublisert. Din mening skal ut.

7/7/24

Å ikke få sitt leserinnlegg publisert kan være leit. Her er våre fem beste tips til deg som ønsker å få ditt leserinnlegg publisert gjennom debattportalen Woke.no.

1. Se for deg at du er en debattjournalist

Forestill deg at du er en debattjournalist som jobber i en avis. Du mottar hundrevis av leserinnlegg, hver uke. Alle vil bli publisert. Din jobb som er å finne de mest interessante og aktuelle tekstene som deres lesere faktisk vil lese.

Som skribent er det derfor lurt å tenke på spørsmålet «Hvorfor skal en avis få ut akkurat mitt innlegg?». Tenk på dette mens du skriver, og gjør teksten så interessant som mulig.

Aviser vil ha innlegg som er interessante, aktuelle og unike. Ikke minst vil de ha innlegg som folk trykker seg inn på. Det handler ikke om clickbait. Det er jo i alles interesse at ditt innlegg blir lest.

Gjør teksten din så interessant som mulig.

2. Hva er poenget?

Et leserinnlegg må ha en rød tråd. En leser må klare å henge med fra A til Å. Sørg for at hovedpoenget kommer klart frem i hele teksten, og at du ikke «hopper» for mye rundt. Gå rett på, og ikke rundt grøten. :)

Sørg også for at budskapet, altså hva du ønsker å få ut, kommer ut på en klar måte. Hva er det du egentlig står for? Hva står du ikke for? Hva ønsker du å få frem? Hvordan kan du få dette ut på en klar måte? Tenk på det før og mens du skriver.

3. Kan du det du skriver om?

Det er viktig å lese seg opp på det du skriver om. Skriver du om vindmøllebygging? Les om vindmøllebygging. Skriver du om rasisme? Les om rasisme.

Ingen forventer at du er ekspert. Men du må vise at du kan noe om det du uttaler deg om. Akkurat som at det er lurt å lese seg opp på det man ønsker å lage en følelsesladd TikTok om.

Skriver du en tekst der du argumenterer for eller mot noe, er det superviktig at du leser deg opp på argumentene som allerede finnes i debatten. Få med deg hva dine motstandere og støttespillere mener. Noen pålitelige kilder du kan lene deg på er SNL og debattarenaer som Aftenposten SiD og Dagsnytt18.

Bruk flere timer på bra research og kartlegg de ulike ståstedene eller meningene. Du kan godt lene deg på fagpersoner, samfunnsdebattanter eller andre profilerte stemmer eller institusjoner, ved å referere til dem, men ikke len deg for mye på andre.

Et personlig leserinnlegg som er mer basert på egne erfaringer, krever ikke like mye researcharbeid som en mer saklig kronikk. Men, det er uansett alltid best å lene seg på andre kilder, faglige eller ikke. Dessuten er det best å vise leseren at du kan det du skriver om.

Som sagt: Ingen forventer at du er ekspert! Men, vis at du har forståelse for det du skriver om.

4. Sterke følelser? Vent.

Det kan være positivt å ha sterke følelser om eller et sterkt engasjement i en sak. Det er ingenting i veien for å skrive leserinnlegget mens du er sint, glad eller lei deg. Men, og dette er et stort men: Det kan være lurt å vente til de sterke følelsene har fått roet seg ned litt, før du sender teksten til en redaksjon.

Noe jeg og mange andre skribenter gjør er å skrive teksten mens man har sterke følelser, for å så gjennomgå og endre teksten når man er mer «edru». Da beholdes engasjementet, samtidig som teksten blir bedre.

Hvis samfunnsdebatten stappes med ekstremt følelsesladde innlegg, kan det føre til polarisering og skyttergravsdebatter. Det trenger vi ikke.